Witgoud

Bestaat natuurlijk witgoud ? Het antwoord is nee. Goud heeft maar één natuurlijke kleur. En dat is de kleur geel. Dus we delven geen witgoud. Maar we maken het. Dit doen we door andere witte metalen bij het goud te voegen. De meest  belangrijke hierin, is het edelmetaal zilver. Maar ook palladium.

 

witgoud

Witgoud legeringen

De meeste witgoud legeringen bestaan naast het goud, uit een groot aantal delen zilver. Maar ook een klein aantal delen palladium. Die laatste zorgt vooral voor de sterkte van de legering. Des te meer palladium er in de legering zit. Des te sterker de legering wordt. Daarnaast wordt hierdoor de legering grijzer. In plaats van een gelig-witte basis kleur, veranderd de kleur naar zilver-grijs. Wanneer een legering een dermate hoog palladium aandeel heeft. Dan spreken we niet meer over een witgoud legering. Maar over een palladium-witgoud legering.

Van geel naar witgoud

Nu hoor ik je denken. Je leest de basis kleur gelig-wit. En je leest dat dit veranderd wordt in zilver-grijs. Maar dit is nog steeds geen wit ! En dit is terecht. Wanneer je naar de witgouden verlovingsringen kijkt. Dan zie je dat deze wel wit zijn. En dit komt, omdat de ringen voorzien zijn van een rhodium laag. Het is namelijk onmogelijk om vanuit de kleur geel een legering te maken die spierwit wordt. De reden hiervoor is het volgende. Voor 14 karaat witgoud dient er minimaal 58,5 procent aan puur geelgoud in de legering aanwezig te zijn. En voor 18 karaat is dit zelfs 75 %. En hierdoor is het spierwit maken van een witgoud legering onmogelijk.

Wat is en doet rhodium?

Rhodium behoort tot de edelmetalen. En de kleur is spierwit. Daarnaast vormt het na het aanbrengen op het witgoud een bechermingslaag. Door de hechting wordt het hard en krijgt het met polijsten een hogere glans dan bij goud. Echter slijt de rhodium door het dragen van de ring. Vanwege krassen wordt er iedere keer een klein beetje rhodium verwijderd. Dit betekent dat langzaam de echte kleur van het goud zichtbaar wordt. Wanneer dit het geval is, dan wordt het tijd om de ring opnieuw te laten rhodineren. Afhankelijk van diegene die de ring draagt, is dit gemiddeld één keer in de twee a drie jaar nodig. Voor deze behandeling worden eerst oppervlakkige krasjes verwijderd. Dit noemen we het polijsten van de ring. Daarna wordt de ring voorzien van een nieuwe rhodiumlaag. En het resultaat mag er zijn. Veel klanten wanen zich op dat moment met een ogenschijnlijk nieuwe ring.

Wil je graag de verschillende witgouden legeringen naast elkaar zien?  Hiervoor ben je van harte welkom in de winkel.

Wij laten je graag de verschillen zien. Daarnaast adviseren we je graag met de keuze voor een verlovingsring in witgoud. Hierbij houden we rekening met de bestaande sieraden van je partner. En in de combinatie met de toekomstige trouwring.

Succes gegarandeerd !

Rings & Suits – witgoud