Edelmetalen
Platina, goud en zilver vallen onder de edelmetaal groep en vormen vaak de basis waaruit een juweel is vervaardigd. Wanneer we de naam edelmetaal ontleden vormen zich de woorden edel en metaal. In het woord edel zitten de termen verstopt eer een metaal zich tot de edele metalen mag vernoemen. Deze termen zijn; zeldzaamheid, duurzaamheid en smeedbaarheid.
Edelstenen
Onder de edelstenen groep valt een klein gezelschap, welke zich de edelste onder de gesteentes mag noemen. Deze vier edelstenen zijn: Diamant, smaragd, robijn en saffier. Ze dragen deze naam vanwege de duurzaamheid (hardheid tussen 8 en 10) en zeldzaamheid, aangezien ze vaak maar op enkele plaatsen ter wereld voorkomen en gedolven kunnen worden. Vandaar dat edelstenen uiterst geschikt zijn voor het verwerken in sieraden en waardevast zijn.
Kleurstenen
Onder de groep kleurstenen, ook wel sier- en halfedelstenen genoemd vallen gesteentes, mineralen en kristallen. Deze kleurstenen zijn tevens uiterst geschikt voor het verwerken in sieraden door hun hardheid en helderheid, echter zijn deze niet zeldzaam genoeg om zich onder de edelste te vergaren.
Dit vertaald zich direct in de aanschafprijs waardoor het gebruik van grotere kleurstenen in sieraden mogelijk is. Hierdoor blijft de aanschaf voor een grotere groep consumenten bereikbaar en neemt de populariteit van de kleurstenen enkel toe.
Parels
Parels zijn verhanden in allerlei soorten, keuren en maten. De grootte wisselt van een speldenknop tot aan de grootte van een duivenei. De kleur van de parels is verschillend naar gelang de oestersoort en het water waarin deze leven.
De glans van de parel wordt “lustre” genoemd. De parel is geliefd aangezien deze geen enkele bewerking nodig heeft en in de meest puur mogelijke vorm direct vanuit de natuur verwerkt kan worden in een sieraad.